Kolejnych czterech uczniów naszej szkoły weźmie udział w spotkaniu on-line zorganizowanymi tym razem przez kraj partnerski programu Erasmus + Rumunię. Spotkanie to odbędzie się w dniach 19 - 22 kwietnia 2021. W pierwszym dniu spotkania zobaczymy prezentacje przygotowane przez uczniów szkoły rumuńskiej na temat ich kraju, regionu, miasta i szkoły. W dniu drugim uczniowie z Rumunii przedstawią ich tradycyjne jedzenie. W dniu trzecim uczniowie z każdego kraju przedstawią zwyczaje żywieniowe młodych ludzi, a następnie odbędzie się wspólna dyskusja na ten temat. W dniu ostatnim uczniowie zaczną wspólnie tworzyć słownik słów i zwrotów związanych z tematem przedsiębiorczości i organicznej żywności.

Plan spotkania on-line

Przed nami kolejne spotkania on-line w terminie 19 - 22.04.2021 r. Prowadzone będzie tym razem przez Rumunię, na podobnych zasadach, co ostatnio. Z każdej naszej grupy wybrany zostanie jeden przedstawiciel, biorący udział w popołudniowych spotkaniach, w godzinach: 17.00 – 18.00. Zachęcamy uczniów do aktywnego udziału w projekcie.

Dzień 1 - uczniowie szkoły rumuńskiej jako gospodarze będą przedstawiać wykonane przez siebie prezentacje nt. kraju, regionu, miasta i szkoły.

Dzień 2 - młodzież szkoły rumuńskiej zaprezentuje informacje dotyczące ich lokalnego jedzenia.

Dzień 3 - Erasmusowicze będą dyskutować na temat przyzwyczajeń żywieniowych młodych ludzi.

Dzień 4 - przedstawiciele krajów rozpoczną przygotowania do stworzenia słownika z wcześniej przygotowanych zwrotów i wyrażeń dotyczących przedsiębiorczości i przyzwyczajeń żywieniowych.

Mimo nauczania zdalnego, grupa Erasmusa działa dalej. W dniach 14-17.12.2020 odbywają się spotkania online. Uczniowie przygotowali prezentacje, które obecnie są przedstawiane na spotkaniach wideo z przedstawicielami naszych partnerów (Hiszpania, Portugalia, Rumunia, Sycylia).

Galeria zdjęć

 

Lista osób przyjętych do programu ERASMUS+ w wyniku rekrutacji przeprowadzonej w dniu 23.09.2020 r.

 

1. Sandra Sagan – kl. IId

 

2. Filip Blejczak – kl. IId

 

3. Marta Białas – kl. IId

 

4. Weronika Skrzek – kl. Id

 

5. Julia Mędrek – kl. Id

 

6. Emilia Łapeta – kl. IIc

 

7. Alicja Pietryga – kl. IIe

 

8. Zuzanna Słowik – kl. IIf

 

9. Julia Jarzyńska – kl. IIc

 

10. Alicja Matysik – kl. IIh

 

11. Kaja Łączkowska – kl. IIh

 

12. Klaudia Żak – kl. IIh

 

13. Sara Gomółka – kl. IIg

 

14. Karolina Zaporowska – kl. Ib

 

15. Ewa Jurczak – kl. IIb

 

16. Mateusz Jura – kl. Ia

 

Lista rezerwowa:

 

  1. Aleksander Szota - kl. IIc
  2. Bernard Stawarz - kl. IIIa1
  3. Nikola Gaweł - kl. IIg

 

W dniach od 14 - 17.12.2020 r. ( pon.- czw.) odbywać się będą spotkania online z krajami partnerskimi programu Erasmus+ "Knowing our organic food". W spotkaniach będzie uczestniczyć 2 nauczycieli i 4 uczniow z każdego kraju.

Dzień 1 - uczniowie naszej szkoły przedstawią wykone przez siebie prezentacje nt. kraju, regionu, miasta i szkoły.
Dzień 2 - uczniowie wszystkich krajów przygotują pytania do ankiety na temat organicznego jedzenia.
Dzień 3 - wśród uczniów zostanie przeprowadzona ankieta na temat "Eating habits".
Dzień 4 - uczniowie zaproponują i wybiorą 10 pytań do przedsiębiorcy, który produkuje organiczną żywność.

Uczniowie, którzy chcą wziąć udział w realizacji projektu "Poznawanie naszego organicznego jedzenia" proszeni są o przesłanie swojego CV w języku polskim na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.m do dnia 18.09.2020r. W CV proszę koniecznie napisać dlaczego chcecie wziąć udział w projekcie.
Zapraszam Was serdecznie do współpracy.

Szkolny koordynator projektu
Jolanta Cholewka

Od 1 września 2020 roku nasza szkoła rozpoczyna realizację nowego projektu w ramach programu ERASMUS+ p.t. „Knowing our organic food”

Jest to projekt współpracy szkół (KA229), który polega na współdziałaniu szkół z różnych krajów nad wspólnym tematem bądź problemem do rozwiązania. Projekty tego typu mają na celu wzmacnianie potencjału szkół do współpracy międzynarodowej, pozyskiwania wiedzy i umiejętności oraz stawiania czoła nowym wyzwaniom. Działania w ramach projektu powinny przynieść możliwie trwałe rezultaty nie tylko dla ich bezpośrednich uczestników, lecz także w postaci poprawy jakości i skuteczności pracy szkół partnerskich. Powinny one także wpływać na otoczenie szkół. Projekty mają wspierać międzynarodowe wymiany grup uczniów w celu podnoszenia jakości kształcenia oraz promowania takich wspólnych wartości jak wolność, włączenie społeczne, tolerancja i niedyskryminacja.

Głównym celem projektu jest: poznawanie firm, które promują i produkują jedzenie organiczne w naszym regionie, współpraca z przedsiębiorcami oraz propagowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Uczestnikami projektu mogą być uczniowie w wieku 16-18 lat, którzy chcą zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno- komunikacyjnej oraz komunikowania się w języku angielskim.

Uczniowie (16) osób), którzy pomyślnie przejdą proces rekrutacji i zostaną zakwalifikowani do udziału w projekcie, wezmą udział w wyjazdach projektowych do krajów partnerskich-Rumunii, Hiszpanii, Portugalii i Sycylii. (4 uczniów bierze udział w jednym spotkaniu projektowym, które trwa 7 dni łącznie z podróżą).

Czas trwania projektu: 1 września 2020r. -31 sierpnia 2022r.

mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Szkolny koordynator projektu

Jolanta Cholewka

(sala 93)

 

 

Dziś, 07 X 2020 roku odbyło się pierwsze spotkanie młodzieży, która zainteresowana jest pracą w projekcie Erasmus+. Ilość osób chętnych do udziału w programie przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, ale musieliśmy dokonać wyboru i spośród aplikujących, wyłonionych zostało 16 kandydatów i trzy osoby z listy rezerwowej. Zaczynamy już pełna parą, bo my jako pierwsi gościmy u siebie naszych partnerów już na przełomie listopada i grudnia. Przed chętnymi do pracy w projekcie pojawią się za chwilę pierwsze zadanie...

#erasmus2020_2022zeromski 

Galeria zdjęć

Zapraszamy wszystkich uczestników projektu z listy przyjętych i listy rezerwowej na pierwsze spotkanie w dniu 07.10 2020 r. (środa) na długiej przerwie godz. 10.30 do sali prof. J. Cholewki.

Piątek był ostatnim dniem, który spędziliśmy razem. Rano odbyły się warsztaty prowadzone przez nasze uczennice, które kierują wspaniałą inicjatywą dla dzieci bardzo chorych „Mały gest, wielki cel”. Następnie spacerem udaliśmy się do Centrum Ogrodniczego „Daglezja”, gdzie uczniowie wysłuchali jak z małej firmy powstało duże przedsiębiorstwo, jedno z większych w Polsce zajmujące się ogrodnictwem. W godzinach popołudniowych nadszedł czas na finał. Zaproszeni goście udali się na hale, gdzie odbył się pokaz tańca i śpiewu. Kraje naszych gości widziane naszymi oczyma. Na zakończenie mogliśmy podziwiać występ Zespołu „Ziemia Kroczycka”, który przedstawił piękne tańce ludowe, wykonane w regionalnych strojach. Na finał wszyscy wspólnie bawiliśmy się pod fachowym okiem instruktorów Zumby ze Studio Tańca I Fitness Eu4ya. To był piękny tydzień!

 Galeria zdjęć