Od 1 września 2020 roku nasza szkoła rozpoczyna realizację nowego projektu w ramach programu ERASMUS+ p.t. „Knowing our organic food”

Jest to projekt współpracy szkół (KA229), który polega na współdziałaniu szkół z różnych krajów nad wspólnym tematem bądź problemem do rozwiązania. Projekty tego typu mają na celu wzmacnianie potencjału szkół do współpracy międzynarodowej, pozyskiwania wiedzy i umiejętności oraz stawiania czoła nowym wyzwaniom. Działania w ramach projektu powinny przynieść możliwie trwałe rezultaty nie tylko dla ich bezpośrednich uczestników, lecz także w postaci poprawy jakości i skuteczności pracy szkół partnerskich. Powinny one także wpływać na otoczenie szkół. Projekty mają wspierać międzynarodowe wymiany grup uczniów w celu podnoszenia jakości kształcenia oraz promowania takich wspólnych wartości jak wolność, włączenie społeczne, tolerancja i niedyskryminacja.

Głównym celem projektu jest: poznawanie firm, które promują i produkują jedzenie organiczne w naszym regionie, współpraca z przedsiębiorcami oraz propagowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Uczestnikami projektu mogą być uczniowie w wieku 16-18 lat, którzy chcą zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno- komunikacyjnej oraz komunikowania się w języku angielskim.

Uczniowie (16) osób), którzy pomyślnie przejdą proces rekrutacji i zostaną zakwalifikowani do udziału w projekcie, wezmą udział w wyjazdach projektowych do krajów partnerskich-Rumunii, Hiszpanii, Portugalii i Sycylii. (4 uczniów bierze udział w jednym spotkaniu projektowym, które trwa 7 dni łącznie z podróżą).

Czas trwania projektu: 1 września 2020r. -31 sierpnia 2022r.

 

mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

Szkolny koordynator projektu

Jolanta Cholewka

(sala 93)