erasmus

 

Raport ze spotkania z Rumunią w ramach projektu Erasmus +

 

Bună ziua !

W dniach 19-22.04.2021 r. odbyły się spotkania online z partnerami projektowymi w ramach projektu Erasmus+ Knowing Our Organic Food. Tym razem prowadzenie konferencji przypadło Rumunii. Czteroosobowe grupy młodzieży z każdego kraju łączyły się o ustalonej godzinie przez Google Meet.

W pierwszym dniu naszego spotkania, po krótkim przywitaniu, młodzi Rumuni prezentowali swój kraj, poszczególne miasta, regiony, a także szkołę, do której uczęszczają. Oglądając prezentacje i filmy przygotowane przez młodzież rumuńską, mieliśmy okazję przekonać się, że Rumunia to naprawdę piękny kraj z ciekawą historią, warty odwiedzenia. Następnie każdy z uczestników powiedział kilka słów o sobie i swoim hobby. Drugiego dnia zaprezentowano nam tradycyjne jedzenie rumuńskie oraz taniec narodowy. W kolejnych dniach zadaniem wszystkich uczestników było przedstawienie zwyczajów żywieniowych poszczególnych państw oraz utworzenie słowniczka wyrażeń i zwrotów związanych z przedsiębiorczością oraz zdrowym odżywianiem.

Wirtualne spotkanie przebiegało w bardzo przyjaznej atmosferze i było wspaniałą okazją do podniesienia naszych umiejętności językowych, kształcenia umiejętności prowadzenia dyskusji poprzez udział w debatach, jak również nawiązania nowych, ciekawych znajomości. Mamy nadzieję, że w jeszcze w tym roku szkolnym będą mogły odbyć się zaplanowane wyjazdy tzw. mobilności i uczniowie będą mogli ze sobą współpracować w normalnych warunkach. Dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom za owocne spotkanie.

Uczestnicy spotkania: Sara Gómułka, Ewa Jurczak, Julia Jarzyńska i Filip Blejczak wraz z opiekunami: prof. Jolantą Cholewką i prof. Agnieszką Łączkowską:)