Od 1 września 2020 roku nasza szkoła rozpoczyna realizację nowego projektu w ramach programu ERASMUS+ p.t. „Knowing our organic food”

Jest to projekt współpracy szkół (KA229), który polega na współdziałaniu szkół z różnych krajów nad wspólnym tematem bądź problemem do rozwiązania. Projekty tego typu mają na celu wzmacnianie potencjału szkół do współpracy międzynarodowej, pozyskiwania wiedzy i umiejętności oraz stawiania czoła nowym wyzwaniom. Działania w ramach projektu powinny przynieść możliwie trwałe rezultaty nie tylko dla ich bezpośrednich uczestników, lecz także w postaci poprawy jakości i skuteczności pracy szkół partnerskich. Powinny one także wpływać na otoczenie szkół. Projekty mają wspierać międzynarodowe wymiany grup uczniów w celu podnoszenia jakości kształcenia oraz promowania takich wspólnych wartości jak wolność, włączenie społeczne, tolerancja i niedyskryminacja.

Głównym celem projektu jest: poznawanie firm, które promują i produkują jedzenie organiczne w naszym regionie, współpraca z przedsiębiorcami oraz propagowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Uczestnikami projektu mogą być uczniowie w wieku 16-18 lat, którzy chcą zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno- komunikacyjnej oraz komunikowania się w języku angielskim.

Uczniowie (16) osób), którzy pomyślnie przejdą proces rekrutacji i zostaną zakwalifikowani do udziału w projekcie, wezmą udział w wyjazdach projektowych do krajów partnerskich-Rumunii, Hiszpanii, Portugalii i Sycylii. (4 uczniów bierze udział w jednym spotkaniu projektowym, które trwa 7 dni łącznie z podróżą).

Czas trwania projektu: 1 września 2020r. -31 sierpnia 2022r.

 

mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

Szkolny koordynator projektu

Jolanta Cholewka

(sala 93)

 

Piątek był ostatnim dniem, który spędziliśmy razem. Rano odbyły się warsztaty prowadzone przez nasze uczennice, które kierują wspaniałą inicjatywą dla dzieci bardzo chorych „Mały gest, wielki cel”. Następnie spacerem udaliśmy się do Centrum Ogrodniczego „Daglezja”, gdzie uczniowie wysłuchali jak z małej firmy powstało duże przedsiębiorstwo, jedno z większych w Polsce zajmujące się ogrodnictwem. W godzinach popołudniowych nadszedł czas na finał. Zaproszeni goście udali się na hale, gdzie odbył się pokaz tańca i śpiewu. Kraje naszych gości widziane naszymi oczyma. Na zakończenie mogliśmy podziwiać występ Zespołu „Ziemia Kroczycka”, który przedstawił piękne tańce ludowe, wykonane w regionalnych strojach. Na finał wszyscy wspólnie bawiliśmy się pod fachowym okiem instruktorów Zumby ze Studio Tańca I Fitness Eu4ya. To był piękny tydzień!

 Galeria zdjęć

Czwarty dzień rozpoczęliśmy od uroczystego otwarcia symulacji obrad ONZ – Żermun. Wszyscy mogli wysłuchać ciekawych informacji dotyczących ochrony klimatu. Po poczęstunku udaliśmy się do pierwszej firmy. Centrum Rozwoju Lokalnego przywitało nas ogniskiem i wspólnym pieczeniem kiełbasek. W dalszej części obejrzeliśmy dwie prezentacje i samodzielnie wykonaliśmy spersonalizowane długopisy. Po południu każdy mógł dokonać zakupu pamiątek oraz pospacerować po Zawierciu. Ostatnim punktem dnia było odwiedzenie lokalnego browaru „Browar na Jurze”. Dzięki uprzejmości właścicieli mogliśmy zobaczyć jak powstaje piwo. Na koniec można było skosztować półproduktu prosto z kadzi, jeszcze bez procentów. Kolejny intensywny dzień za nami. Jutro nadchodzi zakończenie projektu.

Galeria zdjęć

Trzeci dzień Erasmusa rozpoczął się bardzo wcześnie. W godzinach rannych rozpoczęliśmy od zwiedzania Aushwitz – Birkenau. Birkenau skupieniu, zadumie wszyscy wysłuchali informacji.

Kolejnym punktem było odwiedzenie lokalnej, rodzinnej firmy. Przedsiębiorstwo „Gąska” znajduje się w Jerzmanowicach i zajmuje się produkcją części zamiennych do maszyn rolniczych. Po wizycie udaliśmy się na zwiedzanie Krakowa. Piękne historyczne miejsca zrobiły duże wrażenie na naszych gościach. W drodze powrotnej był także czas na zakupy. Kolejny miły dzień za nami. 

Galeria zdjęć

Czas szybko płynie i już za nami kolejny dzień, który rozpoczęliśmy od prezentacji naszej szkolnej firmy Health Sernice oraz sprzedaży soków i pysznych, zdrowych smakołyków. Po zakończeniu sprzedaży, udaliśmy się w odwiedziny do rodzinnego hotelu Fajkier, który znajduje się w malowniczym miejscu naszego powiatu. Uczniowie uzyskali ciekawe informacje na temat działalności hotelu od pana Grzegorza Maciąga i dzięki uprzejmości właścicieli, mogliśmy zajrzeć w każdy zakamarek hotelu. Kolejnym naszym punktem było zwiedzenie jurajskich zamków. Zwiedzanie zaczęliśmy od spaceru dookoła ruin zamku w Mirowie, a następnie udaliśmy się na zwiedzanie z przewodnikiem zamku w Bobolicach. Nasze piękne jurajskie tereny zachwyciły naszych gości. Po dużej dawce świeżego powietrza, nadszedł czas na inną atrakcję. W godzinach po południowych odwiedziliśmy Koło Gospodyń Wiejskich w Podlesiach. Panie przygotowały dla nas pyszny regionalny poczęstunek. Całe spotkanie umilił występ członkiń Koła oraz solisty pana Andrzeja Kaima. Wszyscy chętnie wspólnie śpiewali. Po części artystycznej przyszedł czas na naukę robienia kwiatów z bibuły. Warsztaty cieszyły się ogromnym powodzeniem, a każdy uczestnik opuścił świetlicę z własnoręcznie wykonanym kwiatem. Co za miły dzień!

 

Galeria zdjęć

Pierwszy dzień wizyty naszych partnerów Erasmus+ za nami. Na początek naszego spotkania w szkole zaprosiliśmy wszystkich uczestników do wspólnych fotografii na przygotowanej ściance Erasmus. Zdjęcia będą wspaniałą pamiątką, tym bardziej, że każdy otrzymał od razu wydrukowaną fotografię. Po zwiedzaniu szkoły zaprosiliśmy naszych gości na oficjalne otwarcie, które rozpoczęły występy artystyczne Wiktorii i Julii Szlachty, Roksany Papaj i Bernarda Stawarza. Nad sprawami technicznymi jak zawsze czuwał Szymon Cisowski. Kolejnym punktem było przedstawienie przez naszych uczniów prezentacji dotyczących I Liceum Ogólnokształcącego i systemu edukacji w Polsce. W dalszej części uczniowie udali się na warsztaty filmowe oraz prezentację przygotowanych filmów reklamujących swoje przedsiębiorstwa. Miło nam poinformować, że nasz film otrzymał najwięcej punktów. Choć musimy przyznać, że wszystkie filmy powinny być najwyżej ocenione.

W godzinach popołudniowych uczestniczyliśmy w spotkaniu w Starostwie Powiatowym w Zawierciu. Wszystkich gości przywitał Bogusław Piotrowski – Wicestarosta Zawierciański oraz pani Naczelni Wydziału Edukacji - Krystyna Wiącek.....

Galeria zdjęć

Kolejna sprzedaż organizowana przez uczestników projektu Erasmus przebiegła pomyślnie. Wszystkie produkty wykorzystane, twarze uczniów rozpromienione, a my cieszymy się, że kolejny raz zaufaliście nam i skorzystaliście z przygotowanych przez nas świeżo wyciskanych soków i zdrowych słodkich przekąsek. Do następnego!  

Członkowie Health Service.

Galeria zdjęć