erasmus

 

Raport ze spotkania z Polska w ramach projektu Erasmus +

 

 

Raport ze spotkania online Erasmus+

W dniach 14-17.12.2020 r. odbyły się spotkania online z krajami partnerskimi w ramach projektu Erasmus+ “Knowing our organic food”. Konferencję prowadzili uczniowie z naszej szkoły, z Polski. W spotkaniu uczestniczyło dwoje nauczycieli i czterech przedstawicieli uczniów z każdego kraju. Pierwszego dnia, po połączeniu o ustalonej godzinie, powitaliśmy ciepło naszych gości. Z pewnością każdemu z nas towarzyszył przy tym stres - potem było już tylko lepiej. Kilka pierwszych minut poświęciliśmy na zapoznanie. Każdy z nas przedstawił się i powiedział parę słów o sobie, o swoim hobby - to pozwoliło nam bliżej się poznać. Następnie uczniowie naszej szkoły przedstawiali przygotowane prezentacje na temat Polski, regionu i miasta, w którym mieszkamy oraz opisywali nasze liceum. Słuchacze z krajów partnerskich z zaciekawieniem oglądali kolejne slajdy. Można było stwierdzić, że nasza kultura bardzo im się podoba. Bez wątpienia chcieliby odwiedzić naszą ojczyznę i spędzić tu więcej czasu. Drugiego dnia naszym celem było przygotowanie pytań do ankiety na temat organicznego jedzenia. Dyskusja była bardzo owocna. Podczas jej trwania mogliśmy poszerzyć nasze słownictwo z jęz. angielskiego oraz doskonalić umiejętność do prowadzenia dyskusji w grupie. Była to też idealna okazja do głębszego poznania innych uczestników i ich poglądów. W trzecim dniu została przeprowadzona ankieta na temat organicznego jedzenia. Na ostatnim spotkaniu tworzyliśmy 10 pytań do przedsiębiorcy, który zajmuje się produkcją takiej właśnie żywności. Mogliśmy się tutaj wykazać kreatywnością. Wirtualne spotkania przebiegły w bardzo przyjemnej atmosferze. Była to możliwość sprawdzenia i doskonalenia umiejętności językowych, ale również pracy w grupie z młodzieżą z innych państw. Bez wątpienia poznaliśmy ciekawych i bardzo wartościowych ludzi. Wszyscy mamy nadzieję, że będzie dane nam spotkać się na żywo, podczas zaplanowanych wyjazdów zagranicznych. Dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom za owocne spotkanie. Uczestnicy spotkania: Alicja Matysik, Emilia Łapeta, Alicja Pietryga i Marta Białas wraz z opiekunami: prof. J.Cholewką i prof. R.Kowalczykiem.

erasmus

A REPORT FROM AN ONLINE MEETING WITH PARTNER COUNTRIES FROM A PROJECT „KNOWING OUR ORGANIC FOOD” ORGANISED BY A ROMANIAN SCHOOL.

The series of four online meetings started on 19th April 2021 and lasted four days until 22nd April 2021. This time the host of the meeting was Romania. There were five groups of students from Poland, Sicily, Portugal, Spain and Romania participating in the meetings together with their teachers. Each group consisted of four stidents and two teachers. They connected at a set time by Google Meet.

On the first day of our meetings the students from Romania presented their country, region and the school they attend. By watching their presentations and films, we had an opportunity to find out that Romania is a beautiful country with rich history and it is really worth visiting. We could also get to know their traditional food and national dances in beautiful colourful costumes.

Finally, each participant of the meeting told us about their hobbies and interests.

On the following days all the students made speeches on the eating habits of young people in their countries which turned out to be very alike. Also, the students from all the partner countries presented the glossaries which contained words and expressions connected with entrepreneurship and organic food with definitions all in English and had a translation in their mother tonque as well.

These virtual meetings had a very pleasant atmosphere and they were a great opportunity not only to increase language skills of the young people but also to improve their social skills and the ability to discuss things by taking part in debates expressing their views and the possibility of making new friends. The students got to know each other better and we hope to meet in reality during the mobilities which will hopefully take place after holidays.

We are all grateful to Ramona for organising the meeting and we want to thank her, her colleaques and students for preparing such a great event which was a wonderful experience for all of us.

The participants of the Polish team: Sara Gómułka, Ewa Jurczak, Julia Jarzyńska, Filip Blejczak and the teachers: Jolanta Cholewka and Agnieszka Łączkowska

Wersja polska

 erasmus

 

Raport ze spotkania z Rumunią w ramach projektu Erasmus +

 

Bună ziua !

W dniach 19-22.04.2021 r. odbyły się spotkania online z partnerami projektowymi w ramach projektu Erasmus+ Knowing Our Organic Food. Tym razem prowadzenie konferencji przypadło Rumunii. Czteroosobowe grupy młodzieży z każdego kraju łączyły się o ustalonej godzinie przez Google Meet.

W pierwszym dniu naszego spotkania, po krótkim przywitaniu, młodzi Rumuni prezentowali swój kraj, poszczególne miasta, regiony, a także szkołę, do której uczęszczają. Oglądając prezentacje i filmy przygotowane przez młodzież rumuńską, mieliśmy okazję przekonać się, że Rumunia to naprawdę piękny kraj z ciekawą historią, warty odwiedzenia. Następnie każdy z uczestników powiedział kilka słów o sobie i swoim hobby. Drugiego dnia zaprezentowano nam tradycyjne jedzenie rumuńskie oraz taniec narodowy. W kolejnych dniach zadaniem wszystkich uczestników było przedstawienie zwyczajów żywieniowych poszczególnych państw oraz utworzenie słowniczka wyrażeń i zwrotów związanych z przedsiębiorczością oraz zdrowym odżywianiem.

Wirtualne spotkanie przebiegało w bardzo przyjaznej atmosferze i było wspaniałą okazją do podniesienia naszych umiejętności językowych, kształcenia umiejętności prowadzenia dyskusji poprzez udział w debatach, jak również nawiązania nowych, ciekawych znajomości. Mamy nadzieję, że w jeszcze w tym roku szkolnym będą mogły odbyć się zaplanowane wyjazdy tzw. mobilności i uczniowie będą mogli ze sobą współpracować w normalnych warunkach. Dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom za owocne spotkanie.

Uczestnicy spotkania: Sara Gómułka, Ewa Jurczak, Julia Jarzyńska i Filip Blejczak wraz z opiekunami: prof. Jolantą Cholewką i prof. Agnieszką Łączkowską:)

 

 

 

Erasmus + przypomina o sobie!
Bună ziua !
Za nami kolejne spotkanie online w ramach projektu Erasmus+ Knowing Our Organic Food. Tym razem prowadzenie konferencji przypadło Rumunii. W dniach 19-22 kwietnia 4 kolejnych uczniów naszej szkoły pod opieką prof. J. Cholewki i Prof. A. Łączkowskiej miało okazję spotkać się ze swoimi współpartnerami projektowymi. Młodzież obejrzała wirtualnie szkołę, miasto partnerskie i poznała obyczaje oraz tradycje kulinarne Rumunii. W następnym dniu przedstawiciele danych szkół prezentowali zwyczaje żywieniowe młodzieży swojego kraju. Ostatni dzień zaś przeznaczony był na przedstawienie słownika wyrażeń i zwrotów dotyczących przedsiębiorczości i zdrowej żywności przygotowanych przez partnerów projektu. Nasi uczniowie wypadli świetnie! Serdecznie im gratulujemy i dziękujemy za udział w spotkaniu. Teraz czekamy tylko na otwarcie granic, byśmy mogli w końcu przy planowanej następnej wizycie zobaczyć się już nie wirtualnie, lecz " twarzą w twarz".😄

 

Kolejnych czterech uczniów naszej szkoły weźmie udział w spotkaniu on-line zorganizowanymi tym razem przez kraj partnerski programu Erasmus + Rumunię. Spotkanie to odbędzie się w dniach 19 - 22 kwietnia 2021. W pierwszym dniu spotkania zobaczymy prezentacje przygotowane przez uczniów szkoły rumuńskiej na temat ich kraju, regionu, miasta i szkoły. W dniu drugim uczniowie z Rumunii przedstawią ich tradycyjne jedzenie. W dniu trzecim uczniowie z każdego kraju przedstawią zwyczaje żywieniowe młodych ludzi, a następnie odbędzie się wspólna dyskusja na ten temat. W dniu ostatnim uczniowie zaczną wspólnie tworzyć słownik słów i zwrotów związanych z tematem przedsiębiorczości i organicznej żywności.

Plan spotkania on-line

Przed nami kolejne spotkania on-line w terminie 19 - 22.04.2021 r. Prowadzone będzie tym razem przez Rumunię, na podobnych zasadach, co ostatnio. Z każdej naszej grupy wybrany zostanie jeden przedstawiciel, biorący udział w popołudniowych spotkaniach, w godzinach: 17.00 – 18.00. Zachęcamy uczniów do aktywnego udziału w projekcie.

Dzień 1 - uczniowie szkoły rumuńskiej jako gospodarze będą przedstawiać wykonane przez siebie prezentacje nt. kraju, regionu, miasta i szkoły.

Dzień 2 - młodzież szkoły rumuńskiej zaprezentuje informacje dotyczące ich lokalnego jedzenia.

Dzień 3 - Erasmusowicze będą dyskutować na temat przyzwyczajeń żywieniowych młodych ludzi.

Dzień 4 - przedstawiciele krajów rozpoczną przygotowania do stworzenia słownika z wcześniej przygotowanych zwrotów i wyrażeń dotyczących przedsiębiorczości i przyzwyczajeń żywieniowych.

Mimo nauczania zdalnego, grupa Erasmusa działa dalej. W dniach 14-17.12.2020 odbywają się spotkania online. Uczniowie przygotowali prezentacje, które obecnie są przedstawiane na spotkaniach wideo z przedstawicielami naszych partnerów (Hiszpania, Portugalia, Rumunia, Sycylia).

Galeria zdjęć

W dniach od 14 - 17.12.2020 r. ( pon.- czw.) odbywać się będą spotkania online z krajami partnerskimi programu Erasmus+ "Knowing our organic food". W spotkaniach będzie uczestniczyć 2 nauczycieli i 4 uczniow z każdego kraju.

Dzień 1 - uczniowie naszej szkoły przedstawią wykone przez siebie prezentacje nt. kraju, regionu, miasta i szkoły.
Dzień 2 - uczniowie wszystkich krajów przygotują pytania do ankiety na temat organicznego jedzenia.
Dzień 3 - wśród uczniów zostanie przeprowadzona ankieta na temat "Eating habits".
Dzień 4 - uczniowie zaproponują i wybiorą 10 pytań do przedsiębiorcy, który produkuje organiczną żywność.

 

Dziś, 07 X 2020 roku odbyło się pierwsze spotkanie młodzieży, która zainteresowana jest pracą w projekcie Erasmus+. Ilość osób chętnych do udziału w programie przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, ale musieliśmy dokonać wyboru i spośród aplikujących, wyłonionych zostało 16 kandydatów i trzy osoby z listy rezerwowej. Zaczynamy już pełna parą, bo my jako pierwsi gościmy u siebie naszych partnerów już na przełomie listopada i grudnia. Przed chętnymi do pracy w projekcie pojawią się za chwilę pierwsze zadanie...

#erasmus2020_2022zeromski 

Galeria zdjęć

Zapraszamy wszystkich uczestników projektu z listy przyjętych i listy rezerwowej na pierwsze spotkanie w dniu 07.10 2020 r. (środa) na długiej przerwie godz. 10.30 do sali prof. J. Cholewki.