Erasmus + przypomina o sobie!
Bună ziua !
Za nami kolejne spotkanie online w ramach projektu Erasmus+ Knowing Our Organic Food. Tym razem prowadzenie konferencji przypadło Rumunii. W dniach 19-22 kwietnia 4 kolejnych uczniów naszej szkoły pod opieką prof. J. Cholewki i Prof. A. Łączkowskiej miało okazję spotkać się ze swoimi współpartnerami projektowymi. Młodzież obejrzała wirtualnie szkołę, miasto partnerskie i poznała obyczaje oraz tradycje kulinarne Rumunii. W następnym dniu przedstawiciele danych szkół prezentowali zwyczaje żywieniowe młodzieży swojego kraju. Ostatni dzień zaś przeznaczony był na przedstawienie słownika wyrażeń i zwrotów dotyczących przedsiębiorczości i zdrowej żywności przygotowanych przez partnerów projektu. Nasi uczniowie wypadli świetnie! Serdecznie im gratulujemy i dziękujemy za udział w spotkaniu. Teraz czekamy tylko na otwarcie granic, byśmy mogli w końcu przy planowanej następnej wizycie zobaczyć się już nie wirtualnie, lecz " twarzą w twarz".😄

 

Kolejnych czterech uczniów naszej szkoły weźmie udział w spotkaniu on-line zorganizowanymi tym razem przez kraj partnerski programu Erasmus + Rumunię. Spotkanie to odbędzie się w dniach 19 - 22 kwietnia 2021. W pierwszym dniu spotkania zobaczymy prezentacje przygotowane przez uczniów szkoły rumuńskiej na temat ich kraju, regionu, miasta i szkoły. W dniu drugim uczniowie z Rumunii przedstawią ich tradycyjne jedzenie. W dniu trzecim uczniowie z każdego kraju przedstawią zwyczaje żywieniowe młodych ludzi, a następnie odbędzie się wspólna dyskusja na ten temat. W dniu ostatnim uczniowie zaczną wspólnie tworzyć słownik słów i zwrotów związanych z tematem przedsiębiorczości i organicznej żywności.

Plan spotkania on-line

Przed nami kolejne spotkania on-line w terminie 19 - 22.04.2021 r. Prowadzone będzie tym razem przez Rumunię, na podobnych zasadach, co ostatnio. Z każdej naszej grupy wybrany zostanie jeden przedstawiciel, biorący udział w popołudniowych spotkaniach, w godzinach: 17.00 – 18.00. Zachęcamy uczniów do aktywnego udziału w projekcie.

Dzień 1 - uczniowie szkoły rumuńskiej jako gospodarze będą przedstawiać wykonane przez siebie prezentacje nt. kraju, regionu, miasta i szkoły.

Dzień 2 - młodzież szkoły rumuńskiej zaprezentuje informacje dotyczące ich lokalnego jedzenia.

Dzień 3 - Erasmusowicze będą dyskutować na temat przyzwyczajeń żywieniowych młodych ludzi.

Dzień 4 - przedstawiciele krajów rozpoczną przygotowania do stworzenia słownika z wcześniej przygotowanych zwrotów i wyrażeń dotyczących przedsiębiorczości i przyzwyczajeń żywieniowych.

Mimo nauczania zdalnego, grupa Erasmusa działa dalej. W dniach 14-17.12.2020 odbywają się spotkania online. Uczniowie przygotowali prezentacje, które obecnie są przedstawiane na spotkaniach wideo z przedstawicielami naszych partnerów (Hiszpania, Portugalia, Rumunia, Sycylia).

Galeria zdjęć

W dniach od 14 - 17.12.2020 r. ( pon.- czw.) odbywać się będą spotkania online z krajami partnerskimi programu Erasmus+ "Knowing our organic food". W spotkaniach będzie uczestniczyć 2 nauczycieli i 4 uczniow z każdego kraju.

Dzień 1 - uczniowie naszej szkoły przedstawią wykone przez siebie prezentacje nt. kraju, regionu, miasta i szkoły.
Dzień 2 - uczniowie wszystkich krajów przygotują pytania do ankiety na temat organicznego jedzenia.
Dzień 3 - wśród uczniów zostanie przeprowadzona ankieta na temat "Eating habits".
Dzień 4 - uczniowie zaproponują i wybiorą 10 pytań do przedsiębiorcy, który produkuje organiczną żywność.

 

Dziś, 07 X 2020 roku odbyło się pierwsze spotkanie młodzieży, która zainteresowana jest pracą w projekcie Erasmus+. Ilość osób chętnych do udziału w programie przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, ale musieliśmy dokonać wyboru i spośród aplikujących, wyłonionych zostało 16 kandydatów i trzy osoby z listy rezerwowej. Zaczynamy już pełna parą, bo my jako pierwsi gościmy u siebie naszych partnerów już na przełomie listopada i grudnia. Przed chętnymi do pracy w projekcie pojawią się za chwilę pierwsze zadanie...

#erasmus2020_2022zeromski 

Galeria zdjęć

Zapraszamy wszystkich uczestników projektu z listy przyjętych i listy rezerwowej na pierwsze spotkanie w dniu 07.10 2020 r. (środa) na długiej przerwie godz. 10.30 do sali prof. J. Cholewki.

 

Lista osób przyjętych do programu ERASMUS+ w wyniku rekrutacji przeprowadzonej w dniu 23.09.2020 r.

 

1. Sandra Sagan – kl. IId

 

2. Filip Blejczak – kl. IId

 

3. Marta Białas – kl. IId

 

4. Weronika Skrzek – kl. Id

 

5. Julia Mędrek – kl. Id

 

6. Emilia Łapeta – kl. IIc

 

7. Alicja Pietryga – kl. IIe

 

8. Zuzanna Słowik – kl. IIf

 

9. Julia Jarzyńska – kl. IIc

 

10. Alicja Matysik – kl. IIh

 

11. Kaja Łączkowska – kl. IIh

 

12. Klaudia Żak – kl. IIh

 

13. Sara Gomółka – kl. IIg

 

14. Karolina Zaporowska – kl. Ib

 

15. Ewa Jurczak – kl. IIb

 

16. Mateusz Jura – kl. Ia

 

Lista rezerwowa:

 

  1. Aleksander Szota - kl. IIc
  2. Bernard Stawarz - kl. IIIa1
  3. Nikola Gaweł - kl. IIg

 

Uczniowie, którzy chcą wziąć udział w realizacji projektu "Poznawanie naszego organicznego jedzenia" proszeni są o przesłanie swojego CV w języku polskim na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.m do dnia 18.09.2020r. W CV proszę koniecznie napisać dlaczego chcecie wziąć udział w projekcie.
Zapraszam Was serdecznie do współpracy.

Szkolny koordynator projektu
Jolanta Cholewka

Od 1 września 2020 roku nasza szkoła rozpoczyna realizację nowego projektu w ramach programu ERASMUS+ p.t. „Knowing our organic food”

Jest to projekt współpracy szkół (KA229), który polega na współdziałaniu szkół z różnych krajów nad wspólnym tematem bądź problemem do rozwiązania. Projekty tego typu mają na celu wzmacnianie potencjału szkół do współpracy międzynarodowej, pozyskiwania wiedzy i umiejętności oraz stawiania czoła nowym wyzwaniom. Działania w ramach projektu powinny przynieść możliwie trwałe rezultaty nie tylko dla ich bezpośrednich uczestników, lecz także w postaci poprawy jakości i skuteczności pracy szkół partnerskich. Powinny one także wpływać na otoczenie szkół. Projekty mają wspierać międzynarodowe wymiany grup uczniów w celu podnoszenia jakości kształcenia oraz promowania takich wspólnych wartości jak wolność, włączenie społeczne, tolerancja i niedyskryminacja.

Głównym celem projektu jest: poznawanie firm, które promują i produkują jedzenie organiczne w naszym regionie, współpraca z przedsiębiorcami oraz propagowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Uczestnikami projektu mogą być uczniowie w wieku 16-18 lat, którzy chcą zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno- komunikacyjnej oraz komunikowania się w języku angielskim.

Uczniowie (16) osób), którzy pomyślnie przejdą proces rekrutacji i zostaną zakwalifikowani do udziału w projekcie, wezmą udział w wyjazdach projektowych do krajów partnerskich-Rumunii, Hiszpanii, Portugalii i Sycylii. (4 uczniów bierze udział w jednym spotkaniu projektowym, które trwa 7 dni łącznie z podróżą).

Czas trwania projektu: 1 września 2020r. -31 sierpnia 2022r.

mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Szkolny koordynator projektu

Jolanta Cholewka

(sala 93)